De vriendelijke vreemde persoon

Nederlands, wat een taal. Het verbaast me dat Nederlandse mensen niet altijd keelpijn hebben met die uitspraak van 'G' en 'CH'. Ik ben al een aantal jaren hier in Nederland, maar het leren van de taal is niet zo makkelijk. Bijna iedereen kan heel goed Engels spreken, dus als iemand hoort dat ik niet zo goed Nederlands spreek, antwoorden zij meteen in het Engels. Dat is echt een belediging (1) ! Misschien is dat een nadeel (2)  van het wonen in een internationaal land met een heel goed opgeleide (3) bevolking?

Maar ja, wat is een betere manier om Nederlands te leren dan elke dag oefenen met een locale inwoner? Daarom heb ik een Nederlandse partner. Nou ja, het was niet helemaal alleen om de taal te leren, maar het is leuk om dat te doen met iemand waar je van houdt, toch?

Ik probeer zo veel mogelijk Nederlands met mijn partner en collega's te praten. Maar er zijn ook een paar nadelen. Bijvoorbeeld, met mijn partner is het moeilijk voor mij om mijn gevoel precies te vertellen. En het ergste is als wij ruzie hebben. Soms voel ik me alsof ik een bal in mijn keel heb. Ik kan niet zo snel in het Nederlands praten en er zijn zo veel woorden die ik niet ken. Dus als wij ruzie hebben, schreeuw ik altijd in het Engels. Misschien is dat ook een goede reden (4)  om mijn Nederlands te verbeteren, toch?

Met mijn collega's ben ik altijd klaar voor ‘koetjes en kalfjes’ (5) . Over de jaren heb ik al een paar goede regels geleerd om een gesprek te beginnen. Regel een: begin altijd met het weer. Nederlanders kunnen de hele dag over het weer praten. Als ik klaar ben met het weer, begin ik met klagen (6) , voornamelijk over de vertraging (7)  van het openbaar vervoer. Dat is altijd heel herkenbaar (8)  bij iedereen. Maar als anderen beginnen over andere dingen te praten en ik begrijp dat niet meer, open ik gewoon mijn ogen breed en ik wacht tot hij/zij klaar is en antwoord: “Ah, interessant”. O, en vergeet niet de glimlach! Zo vinden sommige mensen misschien dat ik een beetje vreemd ben, maar ik ben tenminste een vriendelijke vreemde persoon, toch? 


Woorden:

1. de belediging : als iemand iets zegt of doet wat jou boos maakt

2. het nadeel: een negatief aspect

3. goed opgeleid: ze hebben veel geleerd op school

4. de reden: waarom iets gebeurt, of waarom mensen iets doen

5. praten over koetjes en kalfjes: praten over onbelangrijke dingen, voor het sociale contact 

6. klagen: mopperen, zeggen dat je iets heel slecht vindt

7. de vertraging: als de bus, trein of tram te laat is

8. het is heel herkenbaar: iedereen begrijpt meteen wat je bedoelt